Kuvataidepsykoterapia

Kuvataidepsykoterapia yhdistää sanoja ja kuvia

Kuvataidepsykoterapia on psykoterapian erityismuoto, jossa vuorovaikutus tapahtuu kuvallista ja sanallista muotoa yhdistelemällä. Tavoitteena on syvemmän tason itsetuntemus, jonka rakentumista mahdollistetaan kuvien keinoin. Mielikuvat saavat visuaalisen ja konkreettisen hahmon kuvataiteen menetelmällä.

Kuvataidepsykoterapiassa tutkitaan sekä kuvallisen itseilmaisun prosessia että kuvallista tuotosta, niihin liittyviä tunteita, muistoja ja ajatuksia. Kuvallinen työskentely psykoanalyyttisessa kuvataidepsykoterapiassa täyttää kaikki psykoanalyyttisen psykoterapian keskeiset periaatteet. Analyyttisessa psykoterapiassa tarkoituksena on tutkia sitä, kuka olen sekä saada kokonaisempi kuva itsestä. Kuvan tutkimisella kuvataidepsykoterapiassa ja unen tutkimisella psykoanalyyttisessa psykoterapiassa on monia yhtäläisyyksiä. Unet ja mielikuvamme ovat kuvallisia. Tehdessään kuvaa kuvataidepsykoterapiassa, potilas antaa itselleen mahdollisuuden tehdä näkyväksi mielensisäistä ja tutkia sitä terapeutin kanssa.

Kuvataidepsykoterapia ei vaadi piirustustaitoa

Kuvataiteellinen taitavuus lähtökohtana ei ole merkittävässä asemassa, vaan riittää kun on oma kiinnostus ja halu tutkia mielensisäistään kuvataiteen avulla. Potilaan on aina saatava itse valita sellainen materiaali, jolla haluaa itseänsä ilmaista. Taidemateriaalin tulee kestää potilaan tunneilmaisu niin kuin terapeutinkin. Tarjolla ovat akvarellit, guassit ja niille soveltuvat siveltimet, mustetta, hiiliä, lyijy- ja värikyniä, kuiva- ja öljypastellit ja näille materiaaleille soveltuvat erivahvuiset paperit.

Terapeutti ei puutu tai ohjaile sitä henkilökohtaista tapaa, jolla potilas työskentelee. Kaiken tulee saada lähteä potilaasta itsestään ilman ulkoista ohjailua tai manipulointia. Potilas tekee kuvaa pöydän ääressä ja terapeutti istuu tuolissaan, katselee vähän etäämpää kuvantekoprosessia. On hyvin tärkeää, että potilas voi tulla nähdyksi terapeutin hyväksyvän katseen alla kuvan tekijänä. Kuulluksi ja nähdyksi tulemisen lisäksi, mielensisäinen saa muotoa konkreettisena pysyvänä taideteoksena.

Kuvataidepsykoterapiassa luodaan mieli kuviksi ja kuvat sanoiksi

Potilaassa aktivoituu usein tunnereaktio, kun hän siirtyy teoksensa katsojaksi ja terapeutissa potilaan teoksen vastaanottajana, katsojana ja kuulijana. On tärkeää odottaa rauhassa, millaisia tunnelmia kuva herättää, miltä sitä tuntuu katsella ja mitä potilas alkaa assosioida kuvastaan. Kuvaan, samoin kuin unikuvaan, tiivistyy paljon materiaalia jota voi olla vaikea kuvailla sanoilla. Se nostaa esiin omalla ainutlaatuisella tavalla sitä, mille ei ole sanoja ja joka ei millään muulla tavoin voisi tulla ilmaistuksi. Nämä kuvat kumpuavat syvältä tiedostamattomasta ja sisältävät sellaista tietoa, jota muulla tavalla ei vielä voi tavoittaa. Kuvataidepsykoterapiassa pyritään ohjailematta tavoittamaan tätä syvällistä sisältöä ja tutkimaan sitä yhdessä.

Kuvataidepsykoterapiaan hakeutuminen

Kuvataidepsykoterapiaan voi hakeutua omasta mielenkiinnosta tai valveutuneen psykiatrin lähetteellä. Verve Terapia toteuttaa koulutuspsykoterapiaa Oulussa ja Helsingissä. Voit varata ajan netissä. Jos mielessäsi on kysymyksiä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme puh. 044 4141 000 tai sähköpostitse ajanvaraus@verve.fi.

Tutustu Verve Terapian kuvataidepsykoterapeutteihin

Aino-Maija Nikula, Verve Terapia

Aino-Maija Nikula

Psykoterapeutti, kuvataidepsykoterapia, psykoanalyyttinen yksilöpsykoterapia
Verve Terapia Helsinki, psykoterapeutti Milla Komu

Milla Komu

Psykoterapeutti, kuvataidepsykoterapia, psykodynaaminen yksilöpsykoterapia

Jos sinulla on kysyttävää tai haluat varata ajan

  • soita meille numeroon 044 4141 000 (ma–pe klo 9–15) tai
  • lähetä sähköpostia osoitteeseen ajanvaraus@verve.fi.
  • Ole yhteydessä valitsemaasi psykoterapeuttiopiskelijaan ennen ajanvarausta. Nettiajanvaraukseen pääset valitsemasi terapeutin esittelysivulta.