Lyhytterapiaa kriisitilanteisiin

Terapian ei tarvitse aina olla pitkäkestoista. Lyhytterapia on mielenterveyden tukihoitoa, joka on helposti ja nopeasti saavutettavaa keskusteluapua äkilliseen ongelmaan tai ongelmiin. Lyhytterapialla yleensä tarkoitetaan terapiaa, jossa on selvä rakenne ja määrätty tapa työskennellä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Verve Terapian lyhytterapiassa ratkotaan ongelmia ja etsitään konkreettisia ratkaisuja mieltäsi painaviin teemoihin. Lyhytterapian kesto on useimmiten 1–20 kertaa. Moni saa tarvitsemansa avun jo alle 10 kerran aikana.

Missä tilanteissa lyhytterapia voi olla aiheellista?

Ihmissuhteen katkeaminen, työpaikan vaihto, irtisanominen, asuinpaikan vaihto tai muutto ulkomaille voivat kuormittaa ja vaikeuttaa normaalissa arjessa selviytymistä. Eri ikä- ja siirtymävaiheissa kriisejä voivat aiheuttaa murrosikä, opiskelut, parisuhteen solmiminen, lapsen saaminen, lasten kotoa lähtö tai eläkkeelle siirtyminen.

Kaikissa yllämainituissa tapauksissa lyhytterapia  auttaa ratkomaan ongelmia ja etsimään konkreettisia ratkaisuja mieltä painaviin asioihin. 

Lyhytterapiassa etsitään konkreettisia ratkaisuja mieltä painaviin teemoihin

Ihminen joutuu joskus kohtaamaan odottamattomia asioita, jotka voivat ylittää henkisen sietokyvyn. Lyhyt- eli kriisiterapiassa käydään läpi tuskallisia tapahtumia ja tasoitetaan hellävaraisesti tietä eteenpäin. Toisinaan kriisi voi olla uuden alku ja väline, jonka avulla elämä voi muuttua paremmaksi.

”Ihminen tietää ongelmansa ratkaisun – hän vain ei tiedä, että hän tietää.” Tämä suora lainaus lyhytterapian pioneerilta, Milton H. Ericksonilta, kiteyttää ytimekkäästi sen, millaisesta lähtökohdasta lyhytterapiassa lähdetään asiakkaan tilannetta purkamaan. Lause pitää sisällään pienen lupauksen siitä, että ratkaisu löytyy, kun asiakas pääsee sitä ammattilaisen kanssa yhdessä etsimään.

Lyhytterapia onkin ennen kaikkea ratkaisukeskeistä ja tavoitteellista. Sinun ja terapeuttisi välisissä keskusteluissa keskitytään ratkomaan ongelmia ja etsimään konkreettisia ratkaisuja niihin teemoihin, jotka mieltäsi painavat.

Lyhytterapian painospiste on tulevaisuudessa

Usein ajatellaan, että terapian tarkoitus on selvittää menneisyyden tapahtumia ja niiden vaikutusta tämänhetkiseen elämään. Olennaista lyhytterapialle ja ratkaisukeskeiselle työskentelytavalle on kuitenkin se, että keskustelun painopiste on yleensä tulevaisuudessa ja ratkaisuissa, eikä niinkään syissä, joista ongelmien ajatellaan johtuvan.

Heti prosessin alkuvaiheessa sinä ja terapeuttisi luotte mielikuvan yhdestä tai useammasta ihanteellisesta tulevaisuudesta, joita kohden haluat terapeuttisi avustuksella lähteä kulkemaan.

Lyhytterapiassa terapeuttisi tärkeänä tehtävänä on auttaa sinua luopumaan ei-toimivista ratkaisukeinoista, ja löytää tilalle uusia sekä luovia vaihtoehtoja.

Lyhytterapian kesto

Lyhytterapian kesto on useimmiten 1–20 kertaa ja monet saavat tarvitsemansa avun jo alle 10 kerran aikana.

Kenelle lyhytterapia soveltuu?

Lyhytterapia soveltuu kaikille, joiden elämässä jokin asia, kokemus tai tunne painaa mieltä. Lyhytterapia on hyödyllisintä silloin, kun kokee tarvetta käydä kokemuksiaan läpi ulkopuolisen ammattilaisen kanssa, tai jos tuntee olevansa eksynyt elämässä. Väärää aikaa hakeutua terapiaan ei ole. Omien ajatusten, tunteiden ja toimintatapojen pohtiminen ja tutkiminen vievät terapiassa eteenpäin.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei kuitenkaan ole psykiatrista sairaudenhoitoa, joten kaikille lyhytterapia ei sovellu. Mielenterveysdiagnoosi ei estä lyhytterapiaan hakeutumista, mutta vakavampien mielenterveyden haasteiden kohdalla suositellemme psykiatrista hoitoa.

Ajanvaraus lyhytterapiaan

Voit varata ajan lyhytterapiaan verkkoajanvarauksessa, soittamalla asiakaspalveluumme ma–pe klo 9–15 numeroon 044 4141 000 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ajanvaraus@verve.fi.

Lyhytterapia voidaan toteuttaa läsnä tai etänä. Lue lisää etäterapiasta >

Toivotamme sinut lämpimästä tervetulleeksi lyhytterapiaamme.


Tekijänoikeudet: ©2021 Verve terapia. Kaikki oikeudet pidätetään. Powered by WWW Design