Psykoterapia | usein kysytyt kysymykset

Mitä psykoterapia on?

Psykoterapia on mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden sekä elämän kriisitilanteiden vuorovaikutuksellinen hoito- ja kuntoutusmenetelmä. Psykoterapeutti on erikoistunut terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka ammattinimikkeen käyttöoikeuden myöntää Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto. Verve Terapian kaikki terapeutit ovat psykoterapeutteja. Vain psykoterapeutti voi tarjota Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa. Psykoterapian kesto vaihtelee muutamasta käyntikerrasta kolmeen vuoteen.

Milloin hakeutua psykoterapiaan?

Yleensä terapiaan hakeudutaan kriisitilanteissa. Tällaisia tilanteita voivat olla ero, oma tai läheisen sairastuminen, työssä koetut vaikeudet tai muutto. Hyvänä sääntönä tässä voidaan pitää sinun omaa tuntemustasi asiasta. Yleensä jos etsit tietoa avun saannista, voisi olla hyvä varata ainakin yksi konsultaatioaika ja keskustella ammattilaisen kanssa. Tällöin voitte yhdessä miettiä myös jatkokäyntien tarpeellisuutta.

Miten valita itselle sopiva psykoterapeutti?

Psykoterapia on hoito- ja kuntoutusmenetelmä, jossa hankalia asioita käsitellään keskustelemalla. Avainasemassa onkin asiakkaan ja terapeutin välinen keskinäinen luottamus ja toimiva hoitosuhde. Tutustumistapaaminen on hyvä tilaisuus kokeilla, miten vuorovaikutus välillänne toimii ja koetko tulevasi kuulluksi ja ymmärretyksi. Tapaamisessa keskustellaan usein terapian edellytyksistä ja pyritään löytämään yhteinen näkemys siitä, mihin sillä pyritään ja millä keinoin.

Voinko hakea apua ystävän tai perheenjäsenen puolesta?

Ystävän tai perheenjäsenen tukeminen on hieno asia. Ystäväsi luvalla voit hoitaa tiettyyn pisteeseen asti hänen asioitaan. Voit esimerkiksi etsiä sopivaa terapiavastaanottajaa ja kartoittaa hoitomahdollisuuksia hänelle. Suomessa ihmisellä on itsemääräämisoikeus, joka tarkoittaa ettei häntä voida määrätä hoitoon ennen kuin voidaan vahvasti epäillä kyseisen henkilön satuttavan itseään tai muita. Itsemääräämisoikeutta voidaan rajoittaa vain poikkeustapauksissa lääkärin tekemän diagnoosin ja asianmukaisen seurannan lopputuloksena.

Miten Kelan psykoterapiaa voi saada?

Kelan tukemaa psykoterapiaa varten tarvitaan psykiatrin B-lausunto ja sen liitteeksi oma hakemus, josta löytyvät sekä omat että terapeutin tiedot. Kela vaatii psykiatrin käyntejä vähintään kaksi yhteensä kolmen kuukauden aikana. Kelan kuntoutuspsykoterapian kaavakkeen saa Kelasta tai printtaamalla kelan sivuilta (K131). Kelan tuki alkaa siitä päivästä kun Kela on tehnyt myönteisen psykoterapiapäätöksen. Sopivan terapeutin löytämiseen on aikaa kolme kuukautta. Tutustumiskäynnit terapeuteilla ovat omakustanteisia. Kun olet valinnut itsellesi sopivan terapeutin tutustumiskäyntien jälkeen, Kela korvaa yksilöterapiasta 57.60 €/käynti päätöksen antamisen jälkeen. Pari, perhe sekä vanhempainohjaukselle on omat enimmäiskorvauksensa. Mikäli sinulle herää kysyttävää kelakuntoutukseen liittyen, asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään.

Miten varaan ajan psykoterapiaan?

Sähköisesti Verve Terapian ajanvarauksen kautta, sähköpostitse osoitteesta ajanvaraus@verve.fi, puhelimitse ma–pe klo 9–17 numerosta 044 4141 000 tai oman terapeuttisi tai psykiatrisi kautta

Mitä psykoterapia maksaa?

Psykoterapia maksaa terapeutin kokemuksesta ja koulutuksesta riippuen 85 eurosta 110 euroon per 45 minuutin käynti. Hintoihin ei lisätä toimistomaksulisiä, mutta veloitamme 1,90 euroa postilaskun toimituskulua.

Milloin ja miten saan käynnistäni laskun?

Itsemaksettavaa terapiaa laskutamme kaksi kertaa kuukaudessa, kuun 15. ja viimeinen päivä. Kelakorvattavien käyntien asiakaslaskutus tapahtuu kerran kuukaudessa. Laskut lähtevät postitse varauksen yhteydessä antamaasi kotiosoitteeseen.  Mikäli sinulla on laskutukseen liittyviä kysymyksiä, asiakaspalvelumme auttaa sinua.

Miten otan käyttööni e-laskun?

Tilaamalla laskut sähköisesti suoraan verkkopankkiisi laskun maksaminen sujuu vaivattomasti ja maksutta. E-laskusopimus tehdään omassa verkkopankissa. Verkkolaskun aktivointiin valitse pankissasi laskuttajaksi Verve Terapia Oy. Laskutusaiheita nousee kaksi: ”Kuntosalilasku” tai ”Terapia”. Valitse ”Terapia” sekä yksilöintitiedoksi asiakasnumero, jonka löydät viimeisimmästä laskustasi. Jos olet Nordea-pankin asiakas, anna lisäksi toisena yksilöintitietona viimeisimmän laskusi viitenumero.


Tekijänoikeudet: ©2021 Verve terapia. Kaikki oikeudet pidätetään. Powered by WWW Design